Saopštenje

DJB podneo treću žalbu Ustavnom sudu na odluke RIK-a i Upravnog suda

Nakon iscrpljivanja svih pravnih sredstava po prigovorima pred Republičkom izbornom komisijom i Upravnim sudom, DJB je juče Ustavnom sudu podneo novu žalbu sa zahtevom da se ponište protivzakonite odluke RIK-a o proglašenju konačnih rezultata izbora i odluke o dodeli mandata.

Ovo je treća u nizu žalbi Ustavnom sudu i nije poslednja. Paralelno sa ovim postupcima pred Ustavnom sudom, DJB se direktno predstavkom obratio i Evropskom sudu za ljudska prava Saveta Evrope. Slede dodatne žalbe Upravnnom sudu i predstavke Evropskom sudu za svih 2700 biračkih mesta. DJB će iskoristiti sva pravna sredstva da obori ove FALSIFIKOVANE izbore.

Podsećamo javnost da smo po okončanju procesa glasanja, u zakonskom roku od 24 sata Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) podneli 2700 prigovora zbog falsifikovanja zapisnika na trećini biračkih mesta u Republici Srbiji. RIK je sve prigovore ekspresno odbio, bez ikakvog obrazloženja. Upravni sud je potom svih 2700 žalbi DJB usvojio, poništivši rešenja RIK-a.

Upravni sud je u obrazloženju ovakve presude naveo dva ključna propusta RIK-a:

1) što nije utvrdio činjenično stanje (tj. uporedio sadržaj džakova sa izbornim materijalom i sadržaj zapisnika);
2) što je rešenja doneo bez obrazloženja, kako mu to Poslovnik o radu omogućuje, a što je u suprotnosti sa zakonom.

Shodno Zakonu o izboru narodnih poslanika, te presude Upravnog suda trebalo je da budu kraj ove pravne sage, jer zakon zbog izuzetno kratkih rokova u izbornom postupku propisuje da su presude Upravnog suda PRAVOSNAŽNE, kao i da se prigovori, nakon poništavanja rešenja RIK-a, automatski smatraju usvojenim. RIK je tada morao ponoviti izbore na minimum 2700 biračkih mesta na koje su se odnosili DJB prigovori, ili čak ponoviti izbore u potpunosti, zbog očigledne kompromitacije celog izbornog procesa.

Umesto toga, RIK je doneo neshvatljivu odluku da PONOVO rešava po originalno podnetim prigovorima DJB, uprkos činjenici da Zakon o izboru narodnih poslanika to ne dozvoljava. To je trenutak u kome su i RIK i Upravni sud sami sebe doveli u pravni ćorsokak iz koga svaki izlaz jednako vodi preko kršenja nekog zakona. Usledilo je brutalno pravno nasilje s ciljem da se po svaku cenu, a za račun vlasti, spasu dokazano falsifikovani izbori.

Prvo je RIK izmenio Poslovnik o radu, uvodeći “elektronske sednice” koje ne samo da članove RIK-a onemogućavaju da utvrde činjenično stanje uvidom u izborni materijal i zapisnike, već odluke svode na nedozvoljeno glasanje email-om, suprotno Zakonu o elektronskoj komunikaciji i Zakona o elektronskom sertifikatu. Ne obazirući se na napomene iz obrazloženja presuda Upravnog suda da je potrebno utvrditi činjenično stanje, kao i da odredbe Poslovnika o radu ne mogu biti u suprotnosti sa važećim zakonima Republike Srbije, RIK je u nedozvoljenom novom postupku ponovo odbio svih 2700 originalnih DJB prigovora.

Usledilo je novih 2700 žalbi Upravnom sudu, koji je u drugom krugu odlučivanja sam sebi uskočio u usta, dajući Poslovniku o radu prednost nad zakonima Srbije i oćutavši činjenicu da činjenično stanje ponovo nije utvrđeno.

U međuvremenu, RIK se našao u nemogućoj pravnoj situaciji: Zakon o izboru narodnih poslanika zahtevao je od njih da u određenom roku proglase konačne rezultate izbora i dodele mandate poslanicima, ali ne pre nego što se pred Upravnim sudom okonča svih 2700 postupaka po DJB prigovorima. Zbog toga što su inicirali zakonom nedozvoljeni drugi krug odlučivanja po DJB prigovorima, ti postupci su se otegli preko svih drugih zakonskih rokova, tako da je RIK morao ili da sačeka kraj postupaka i tako propusti rok za proglašenje konačnih rezultata i dodelu mandata, ili da te odluke donese kršeći Ustavom garantovano pravo na pravično suđenje.

RIK je na kraju odlučio da prekrši Ustavom garantovano pravo građana na pravično suđenje i konačne rezultate proglasio, a mandate poslanicima dodelio praktično samo na osnovu rezultata na tri četvrtine biračkih mesta, jer je u tom trenutku pred Upravnim sudom u postupku bilo preko 2000 predmeta koji su se odnosili na više od 2000 biračkih mesta.

Danas podneta ustavna žalba DJB na odluke RIK-a i presude Upravnog suda zahteva njihovo poništavanje, kako bi se zaštitilo pravo građana na slobodne izbore i prava na pravično suđenje garantovanih ne samo Ustavom Republike Srbije, već i Konvencijom o ljudskim pravima.

Ukoliko Ustavni sud ne stavi tačku na dosadašnje pravno nasilje, već ga produži nekom novom pravnom akrobatikom, uslediće i nova DJB predstavka Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, koji od 1959. godine štiti ljudska prava građana svih 47 država-članica Saveta Evrope, koje su ujedno i potpisnice Konvencije o ljudskim pravima, upravo u slučajevima u kojima dolazi do ovakvog pravnog nasilja i nedozvoljenog političkog uticaja na pravosuđe.

Pročitajte još i:

(Video) DJB podneo Ustavnom sudu inicijativu za poništenje izbora, sledi Strazbur

DJB obara konačne rezultate izbora koji su sve samo ne konačni

Troje sudija Upravnog suda na stubu srama

RIK sproveo ponovljene izbore po nepravosnažnom rešenju za koje je verovatno da će biti poništeno

Sve odluke koje je RIK navodno doneo EMAIL-om su ništavne, tačnije ne postoje

Tužilaštvo nije zaštitilo dokazni izborni materijal po krivičnoj prijavi DJB. Zahtevamo nadzor od Apelacionog tužilaštva

DJB poslao izveštaj Savetu Evrope o izborima u Srbiji

DJB sa 2700 prigovora oborio izbore. Još samo da nateramo RIK da to i prizna

DJB podnosi preko 2700 upravnih tužbi za obaranje izbora na preko 2700 biračkih mesta

DJB uvidom u džakove otkrio način izborne prevare, podneta krivična prijava

DJB: Otkrili smo krađu, procenti su unapred dodeljeni, pa posle peglani – prebrojaćemo svaki džak!

RIK odbio da proveri sadržaj zapisnika, sledeći korak Upravni sud

RIK propustio zakonski rok, DJB zahteva ponišavanje izbora i raspisivanje novih

DJB podneo prigovor na ponavljanje izbora, RIK propustio rok

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar