Изјава

“Померање” избора је обмањивање грађана Србије

Изјава потпредседнице ДЈБ Хане Адровић за Слободну телевизију

Хана Адровић, потпредседница покрета Доста је било, коментарисала је уступке власти који су јавности представљени као промене које ће изборе учинити регуларним.

“Ово је наставак обмањивања грађана Републике Србије. Заказивањем избора за почетак маја, неће доћи ни до каквог померања избора. Прво, избори нису ни заказани, па онда нема ни одлагања.
Друго, најављени термин у мају је потпуно у року у ком избори треба да буду заказани. Промена чланова РЕМ-а не значи слободне медије и отворен јавни сервис. Министар полиције већ спинује причу о конкурсу за чланове РЕМ-а наводима да се на конкурс неће нико јавити због страха од опозиције.

Уколико желимо фер и поштене изборе морамо, пре свега, ажурирати бирачке спискове. У Србији, у овом тренутку, има 6,8 милиона бирача, а само 5 милиона личних карата. На бирачким местима се морају обезбедити камере које снимају убацивање листића у гласачке кутије током целог дана у ком се буду одржавали избори.

Треба обезбедити неограничен увид у бирачки материјал након избора. На крају, а у ствари најважније, медији морају почети да објективно и непристрасно информишу грађане, а не да их свакодневно засипају пропагандом. Сви медији, а поготово РТС се морају потпуно отворити за представнике опозиције.

Како сада ствари стоје, власт, помогнута уподобљеном опозицијом, има намеру да настави са обманама и намером да не промени ништа од суштински важних околности у којима дочекујемо изборе. У томе им помажу сви они који подржавају излазак на изборе под оваквим условима као и они који грађане збуњују неодлучним порукама о идеји бојкота.

Наравно, највећа подршка стиже из Немачке, а преко ЕУ, која разним посетама, преговорима и опоменама покушава да у изборе угура довољан број актера за привид регуларности избора. Европска унија жели овакве изборе јер има планове у којима нису приоритет ни грађани Србије, ни јачање државности Републике Србије. Због тога је, у овом тренутку, бојкот једина опција, којом се врши притисак на власт да припреми фер и потене изборе.

Да би успео, бојкот морају подржати најјаче опозиционе опције, а то су СзС, ПСГ и ДЈБ.”

Прочитајте још и:

Изјава председника ДЈБ на трибини у Шапцу о мигрантима, буџету и КиМ

Изјава Саше Радуловића у Сремчици: Србија има најмањи привредни раст у региону

Саша Радуловић у Белој Цркви: Колаборационистичка влада СНС-а заступа интересе Немачке у Србији

Радуловић у Њујорку: Власт све чини да закомпликује гласање у дијаспори

Радуловић у Вашингтону: У току су велике геополитичке промене, суверенисти јачају

Бујић: Избори у Србији нису борба за симпатије ЕУ званичника, већ за поверење грађана

Митровић: Медији су постали пословна пратња СНС-а и њиховог председника