Izjava

“Pomeranje” izbora je obmanjivanje građana Srbije

Izjava potpredsednice DJB Hane Adrović za Slobodnu televiziju

Hana Adrović, potpredsednica pokreta Dosta je bilo, komentarisala je ustupke vlasti koji su javnosti predstavljeni kao promene koje će izbore učiniti regularnim.

“Ovo je nastavak obmanjivanja građana Republike Srbije. Zakazivanjem izbora za početak maja, neće doći ni do kakvog pomeranja izbora. Prvo, izbori nisu ni zakazani, pa onda nema ni odlaganja.
Drugo, najavljeni termin u maju je potpuno u roku u kom izbori treba da budu zakazani. Promena članova REM-a ne znači slobodne medije i otvoren javni servis. Ministar policije već spinuje priču o konkursu za članove REM-a navodima da se na konkurs neće niko javiti zbog straha od opozicije.

Ukoliko želimo fer i poštene izbore moramo, pre svega, ažurirati biračke spiskove. U Srbiji, u ovom trenutku, ima 6,8 miliona birača, a samo 5 miliona ličnih karata. Na biračkim mestima se moraju obezbediti kamere koje snimaju ubacivanje listića u glasačke kutije tokom celog dana u kom se budu održavali izbori.

Treba obezbediti neograničen uvid u birački materijal nakon izbora. Na kraju, a u stvari najvažnije, mediji moraju početi da objektivno i nepristrasno informišu građane, a ne da ih svakodnevno zasipaju propagandom. Svi mediji, a pogotovo RTS se moraju potpuno otvoriti za predstavnike opozicije.

Kako sada stvari stoje, vlast, pomognuta upodobljenom opozicijom, ima nameru da nastavi sa obmanama i namerom da ne promeni ništa od suštinski važnih okolnosti u kojima dočekujemo izbore. U tome im pomažu svi oni koji podržavaju izlazak na izbore pod ovakvim uslovima kao i oni koji građane zbunjuju neodlučnim porukama o ideji bojkota.

Naravno, najveća podrška stiže iz Nemačke, a preko EU, koja raznim posetama, pregovorima i opomenama pokušava da u izbore ugura dovoljan broj aktera za privid regularnosti izbora. Evropska unija želi ovakve izbore jer ima planove u kojima nisu prioritet ni građani Srbije, ni jačanje državnosti Republike Srbije. Zbog toga je, u ovom trenutku, bojkot jedina opcija, kojom se vrši pritisak na vlast da pripremi fer i potene izbore.

Da bi uspeo, bojkot moraju podržati najjače opozicione opcije, a to su SzS, PSG i DJB.”

Pročitajte još i:

Izjava predsednika DJB na tribini u Šapcu o migrantima, budžetu i KiM

Izjava Saše Radulovića u Sremčici: Srbija ima najmanji privredni rast u regionu

Saša Radulović u Beloj Crkvi: Kolaboracionistička vlada SNS-a zastupa interese Nemačke u Srbiji

Radulović u Njujorku: Vlast sve čini da zakomplikuje glasanje u dijaspori

Radulović u Vašingtonu: U toku su velike geopolitičke promene, suverenisti jačaju

Bujić: Izbori u Srbiji nisu borba za simpatije EU zvaničnika, već za poverenje građana

Mitrović: Mediji su postali poslovna pratnja SNS-a i njihovog predsednika

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar