Saopštenje

Poslednji poziv narodnim poslanicima da stanu u odbranu Ustava Srbije

Nakon što je Narodna skupština protivustavno suspendovana 15. marta, DJB je 17. marta kontaktirao narodne poslanike i vlasti i opozicije, kao i lidere opozicionih stranaka u Srbiji s pozivom da zajednički dignemo glas protiv kršenja Ustava Republike Srbije i otimanja nadležnosti Narodnoj skupštini. Naš apel nije naišao na razumevanje. Stav svih bio je da sada nije trenutak da se priča o Ustavu. 

Kako je vrlo brzo nakon protivustavno uvedenog vanrednog stanja postalo jasno da ga vlast zloupotrebljava da bi donosila potpuno nerazumne odluke kojima ukida prava i slobode građana u meri koja uveliko prevazilazi potrebu borbe protiv epidemije korona virusa, DJB je ponovo 30. marta apelovao na sve narodne poslanike, a posebno na poslanike opozicije, da se priključe zahtevu predsednici Narodne skupštine da hitno zakaže sednicu, kako bi se funkcionisanje države vratilo u ustavne okvire. Samo osam samostalnih opozicionih poslanika se odazvalo na taj poziv.

Danas, kada se predsednik SNS već otvoreno iživljava nad nacijom i ponižava građane uvođenjem 60-časovnog policijskog časa koji ne postoji nigde u Evropi, DJB upućuje poslednji poziv svim narodnim poslanicima i opozicionim strankama da dignu svoj glas protiv ovog proklizavanja Srbije u diktaturu i stanu u odbranu ustavnog poretka u zemlji, kako bi se Srbija vratila u ustavni okvir.

DJB upozorava da ne postoji prihvatljivo opravdanje za ćutanje o ukidanju ustavnog poretka u zemlji. Svako dalje ćutanje razumećemo kao znak odobravanja i kao saučesništvo u izdaji države. Narodni poslanici su položili zakletvu da će štiti Ustavni poredak. Ako njihove političke opcije kalkulišu u vezi odbrane Ustava, to ne bi smelo da ih spreči da sami ustanu u odbranu Ustava.

Član 106. stav 4. Ustava Republike Srbije kaže:

Narodna skupština sastaje se bez poziva posle proglašenja ratnog ili vanrednog stanja.

Član 109. stav 4. Ustava Republike Srbije kaže:

Narodna skupština ne može biti raspuštena za vreme ratnog ili vanrednog stanja.

Narodni poslanici DJB pozivaju sve narodne poslanike da se okupimo u holu Narodne skupštine u ponedeljak 13. aprila i zajedno zahtevamo hitnu sednicu Narodne Skupštine i vraćanje Srbije u Ustavni okvir. 
Ako Ustav nije crvena linija, šta jeste? Narodni poslanik koji ne misli da mu je obaveza da sada bude u Narodnoj skupštini, tamo nema šta da traži uopšte, ikada.

Pročitajte još i:

MUP krije podatke o migrantima od poslanika DJB

Da li vlast uz pomoć državnog udara uvodi ropstvo za zaposlene u EPS-u?

Poslanici DJB ponovo uputili Urgenciju za sazivanje sednice Narodne skupštine

Advokatska komora Srbije se pridružila osmoro poslanika u odbrani ustavnog poretka

DJB zahteva ukidanje dvadesetčetvoročasovnog policijskog časa

DJB podneo urgenciju za poslanička pitanja koja još uvek nemaju odgovor

DJB podneo urgenciju Ustavnom sudu Srbije

DJB ponovo poziva sve poslanike da vrate Srbiju u ustavni okvir

Osmoro narodnih poslanika obavestilo MUP da se po Ustavu za vreme vanrednog stanja policijski čas ne odnosi na narodne poslanike

DJB upozorava vlast: Ne zatvarajte Beograd, Niš i Valjevo!

DJB upozorava vlast da se ne igra sa „elektronskom sednicom Skupštine“

(Video) Maja Gojković priznala da je prekršen Ustav i slagala poslanike da bi prikrila odgovornost predsednika SNS

(Video) Osam poslanika potpisalo zahtev za sednicu Skupštine i vraćanje Srbije u ustavni okvir

Poslanici DJB: Otvoreno pismo svim narodnim poslanicima

(Video) Poslanici DJB zahtevaju hitan odgovor zašto je suspendovana Narodna skupština

Predsednik SNS-a prekršio Ustav, suspendovao Skupštinu i proglasio vanredno stanje

DJB poziva na uzdržavanje od politizacije epidemije koronavirusa

DJB poziva sve narodne poslanike da zahtevaju sednicu Skupštine

Narodni poslanici DJB pozvali predsednika Ustavnog suda, Vrhovnog kasacionog suda i državnog tužioca da reaguje na kršenje Ustava

(Video) Poslanici, zato što ste dozvolili kršenje Ustava, sudiće vam buduće generacije

DJB zahteva od Ustavnog suda da po hitnom postupku suspenduje protivustavnu odluku o vanrednom stanju dok o njoj ne odluči Skupština

Dosta je bilo

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Da li se razmislja o promeni odluke oko izlaska na izbore? Naravno u koordinaciji sa ostatkom opozicije. Dobro treba razmisliti o tome. Situacija se mnogo promenila. Nezadovoljstvo naroda je veliko, povratak nasih gradjana iz inostranstva koji su mahom protiv vlasti… Mislim da se Vucic moli da ostane odluka o bojkotu