VIDEO Saopštenje

DJB podneo krivičnu prijavu protiv Republičkog tužioca i predsednice Ustavnog suda

Narodni poslanici DJB podneli su danas Republičkom javnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv republičkog tužioca Zagorke Dolovac i predsednice Ustavnog suda Snežane Marković zbog osnovane sumnje da su nevršenjem službene dužnosti onemogućile najviše državne organe da reaguju povodom protivustvno proglašenog vanrednog stanja koje je rezultiralo suspenzijom Narodne skupštine.

Dana 15. marta protivustavno je uvedeno vanredno stanje, suspendovana Narodna skupština, jedan čovek je protivustavno preuzeo nadležnosti Narodne skupštine i time praktično izvršio državni udar. Ustavna obaveza Republičkog javnog tužioca i predsednice Ustavnog suda da reaguju i zaštite ustavni poredak Republike Srbije.

Uprkos tome što su blagovremeno bile obaveštene od strane narodnih poslanika DJB o protivustavnom delovanju, ni Zagorka Dolovac ni Snežana Marković nisu zakazale sednice u okviru organa kojima rukovode, a na kojima bi Republičko javno tužilaštvo i Ustavni sud Republike Srbije zauzeli stav po zahtevu narodnih poslanika DJB Saše Radulovića, Branke Stamenković i Vojina Biljića. Na taj način Dolovac i Marković su praktično omogućile predsedniku i Vladi Srbije da bez ikakvog otpora masovno krše ljudska prava svih građana, čime su izvršile krivično delo zloupotrebe službenog položaja (član 359. stav 3. Krivičnog zakonika), kao i krivično delo kršenja zakona od strane sudije i javnog tužioca (član 360. Krivičnog zakonika).

Narodni poslanici DJB su 19. marta izneli usmeni, a 20. marta i pisani zahtev republičkom javnom tužiocu Zagorki Dolovac i predsednici Ustavnog suda Snežani Marković da se izjasne u vezi sa postupanjem predsednika Republike, predsednika Vlade i predsednika Narodne skupštine prilikom proglašavanja vanrednog stanja mimo Narodne skupštine i Ustava Republike Srbije. Dolovac i Marković primili su i urgenciju narodnih poslanika DJB 31. marta. Nažalost, ni mesec i po dana kasnije, odgovora na taj zahtev još uvek nema.

Poslanici DJB zahtevaju i očekuju hitnu reakciju Republičkog javnog tužioca radi utvrđivanja krivične odgovornosti Zagorke Dolovac i Snežane Marković.

Pročitajte još i:

DJB zahteva potpuno ukidanje policijskog časa pre Uskršnjih praznika

Poslednji poziv narodnim poslanicima da stanu u odbranu Ustava Srbije

MUP krije podatke o migrantima od poslanika DJB

Da li vlast uz pomoć državnog udara uvodi ropstvo za zaposlene u EPS-u?

Poslanici DJB ponovo uputili Urgenciju za sazivanje sednice Narodne skupštine

Advokatska komora Srbije se pridružila osmoro poslanika u odbrani ustavnog poretka

DJB zahteva ukidanje dvadesetčetvoročasovnog policijskog časa

DJB podneo urgenciju za poslanička pitanja koja još uvek nemaju odgovor

DJB podneo urgenciju Ustavnom sudu Srbije

DJB ponovo poziva sve poslanike da vrate Srbiju u ustavni okvir

Osmoro narodnih poslanika obavestilo MUP da se po Ustavu za vreme vanrednog stanja policijski čas ne odnosi na narodne poslanike

DJB upozorava vlast: Ne zatvarajte Beograd, Niš i Valjevo!

DJB upozorava vlast da se ne igra sa „elektronskom sednicom Skupštine“

(Video) Maja Gojković priznala da je prekršen Ustav i slagala poslanike da bi prikrila odgovornost predsednika SNS

(Video) Osam poslanika potpisalo zahtev za sednicu Skupštine i vraćanje Srbije u ustavni okvir

Poslanici DJB: Otvoreno pismo svim narodnim poslanicima

(Video) Poslanici DJB zahtevaju hitan odgovor zašto je suspendovana Narodna skupština

Predsednik SNS-a prekršio Ustav, suspendovao Skupštinu i proglasio vanredno stanje

DJB poziva na uzdržavanje od politizacije epidemije koronavirusa

DJB poziva sve narodne poslanike da zahtevaju sednicu Skupštine

Narodni poslanici DJB pozvali predsednika Ustavnog suda, Vrhovnog kasacionog suda i državnog tužioca da reaguje na kršenje Ustava

(Video) Poslanici, zato što ste dozvolili kršenje Ustava, sudiće vam buduće generacije

DJB zahteva od Ustavnog suda da po hitnom postupku suspenduje protivustavnu odluku o vanrednom stanju dok o njoj ne odluči Skupština

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Na svakom mestu, i uvek treba biti istrajan u isticanju najvišeg pravnog akta, isticanju narodne suverenosti, uloge narodnih poslanika kao nosilaca suverenog svojstva narodne volje, i odgovornosti najviših državnih predstavnika – javnih funkcinera (predsednika republike, predsednika vlade i ministara, Republičkog javnog tužioca, sudija Ustavnog suda i predsednika Vrhovnog kasacionog suda)!
    Ako se lišimo prava na javno pozivanje na odgovornost najviših i gore pobrojanih funkcionera – koja je svrha principa “vladavine prava”?