Саопштењe

Кршећи Устав, Народна скупштина повратила своје надлежности

Четрдесет и четири дана након што је у Републици Србији прекршен Устав и изведен државни удар, Народна скупштина састала се само да би народни посланици власти тесном већином, без претераног удубљивања у свој посао, на звук звонца у Народној скупштини изгласали противуставне законе којима не само да желе аминовати досадашња кршења Устава извршне власти, већ се противуставно одричу законодавне функције Народне скупштине, препуштајући извршној власти да убудуће уместо ње доноси измене закона у ванредном стању.

Иста тесна већина, састављена искључиво од народних посланика владајућих странака, противуставно је изгласала и уредбе Владе које су у Народну скупштину стигле тек након истека Уставом прописаног рока. 

Народни посланици ДЈБ упозоравају да се једно кршење Устава не може исправљати новим кршењем Устава, као и да ће сви актери овог државног удара морати да одговарају пред надлежним органима Републике Србије за урушавање државног уређења и разградњу уставног поретка.

С обзиром да председница Уставног суда ни до данас није реаговала на захтев народних посланика ДЈБ да се Уставни суд хитно изјасни о кршењу Устава приликом проглашавања ванредног стања 15. марта, због чега је ДЈБ против ње поднео кривичну пријаву, данас смо свим судијама Уставног суда послали писмо са захтевом да се појединачно обрате грађанима Србије и објасне им да уредбе донете за време противуставно проглашеног ванредног стања не важе од истека рока од 24 сата од отпочињања са радом седнице Народне скупштине.

Разлог за ово је чињеница да Влада Републике Србије није ове уредбе поднела Народној скупштини у роковима из члана 200. став 9. Устава Републике Србије, као што их Влада и није смела донети од тренутка у коме је Народна скупштина могла да се састане, а то је најкасније 22. април 2020. године, када је сазвана седница Административног одбора Народне скупштине. Ово није питање оцене Уставног суда као институције, већ општепозната чињеница о којој се може или ћутати или говорити. Народни посланици позивају судије Уставног суда да о тој чињеници у јавности говоре.

Прочитајте још и:

Након 45 дана опозиција се сетила да је извршен државни удар

Костимирана позоришна представа СНС за прикривање државног удара

ДЈБ захтева потпуно укидање полицијског часа пре Ускршњих празника

Последњи позив народним посланицима да стану у одбрану Устава Србије

МУП крије податке о мигрантима од посланика ДЈБ

Да ли власт уз помоћ државног удара уводи ропство за запослене у ЕПС-у?

Посланици ДЈБ поново упутили Ургенцију за сазивање седнице Народне скупштине

Адвокатска комора Србије се придружила осморо посланика у одбрани уставног поретка

ДЈБ захтева укидање двадесетчетворочасовног полицијског часа

ДЈБ поднео ургенцију за посланичка питања која још увек немају одговор

ДЈБ поднео ургенцију Уставном суду Србије

ДЈБ поново позива све посланике да врате Србију у уставни оквир

Осморо народних посланика обавестило МУП да се по Уставу за време ванредног стања полицијски час не односи на народне посланике

ДЈБ упозорава власт: Не затварајте Београд, Ниш и Ваљево!

ДЈБ упозорава власт да се не игра са „електронском седницом Скупштине“

(Видео) Маја Гојковић признала да је прекршен Устав и слагала посланике да би прикрила одговорност председника СНС

(Видео) Осам посланика потписало захтев за седницу Скупштине и враћање Србије у уставни оквир

Посланици ДЈБ: Отворено писмо свим народним посланицима

(Видео) Посланици ДЈБ захтевају хитан одговор зашто је суспендована Народна скупштина

Председник СНС-а прекршио Устав, суспендовао Скупштину и прогласио ванредно стање

ДЈБ позива на уздржавање од политизације епидемије коронавируса

ДЈБ позива све народне посланике да захтевају седницу Скупштине

Народни посланици ДЈБ позвали председника Уставног суда, Врховног касационог суда и државног тужиоца да реагује на кршење Устава

(Видео) Посланици, зато што сте дозволили кршење Устава, судиће вам будуће генерације

ДЈБ захтева од Уставног суда да по хитном поступку суспендује противуставну одлуку о ванредном стању док о њој не одлучи Скупштина

Доста је било

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • Pratim svakodnevno vasu Internet stranicu i izlaganja DJB. Hvala vam na svemu sto radite. Nije lako, zelim vam da izdrzite na tom putu kojim idete. Iznosite cinjenice, ukazujete na nefunkcinisanje institucija, poslanici cute, svi krse svoje zakletve, za sada bez posledica? Nema vas na “glavnim medijima”, ali izgleda da se vase poruke ipak sire. Izgleda da ce balon puci. Neobicno je zasto nema vise komentara na vase tekstove, narocito od strane … elite?