Saopštenje

Kršeći Ustav, Narodna skupština povratila svoje nadležnosti

Četrdeset i četiri dana nakon što je u Republici Srbiji prekršen Ustav i izveden državni udar, Narodna skupština sastala se samo da bi narodni poslanici vlasti tesnom većinom, bez preteranog udubljivanja u svoj posao, na zvuk zvonca u Narodnoj skupštini izglasali protivustavne zakone kojima ne samo da žele aminovati dosadašnja kršenja Ustava izvršne vlasti, već se protivustavno odriču zakonodavne funkcije Narodne skupštine, prepuštajući izvršnoj vlasti da ubuduće umesto nje donosi izmene zakona u vanrednom stanju.

Ista tesna većina, sastavljena isključivo od narodnih poslanika vladajućih stranaka, protivustavno je izglasala i uredbe Vlade koje su u Narodnu skupštinu stigle tek nakon isteka Ustavom propisanog roka. 

Narodni poslanici DJB upozoravaju da se jedno kršenje Ustava ne može ispravljati novim kršenjem Ustava, kao i da će svi akteri ovog državnog udara morati da odgovaraju pred nadležnim organima Republike Srbije za urušavanje državnog uređenja i razgradnju ustavnog poretka.

S obzirom da predsednica Ustavnog suda ni do danas nije reagovala na zahtev narodnih poslanika DJB da se Ustavni sud hitno izjasni o kršenju Ustava prilikom proglašavanja vanrednog stanja 15. marta, zbog čega je DJB protiv nje podneo krivičnu prijavu, danas smo svim sudijama Ustavnog suda poslali pismo sa zahtevom da se pojedinačno obrate građanima Srbije i objasne im da uredbe donete za vreme protivustavno proglašenog vanrednog stanja ne važe od isteka roka od 24 sata od otpočinjanja sa radom sednice Narodne skupštine.

Razlog za ovo je činjenica da Vlada Republike Srbije nije ove uredbe podnela Narodnoj skupštini u rokovima iz člana 200. stav 9. Ustava Republike Srbije, kao što ih Vlada i nije smela doneti od trenutka u kome je Narodna skupština mogla da se sastane, a to je najkasnije 22. april 2020. godine, kada je sazvana sednica Administrativnog odbora Narodne skupštine. Ovo nije pitanje ocene Ustavnog suda kao institucije, već opštepoznata činjenica o kojoj se može ili ćutati ili govoriti. Narodni poslanici pozivaju sudije Ustavnog suda da o toj činjenici u javnosti govore.

Pročitajte još i:

Nakon 45 dana opozicija se setila da je izvršen državni udar

Kostimirana pozorišna predstava SNS za prikrivanje državnog udara

DJB zahteva potpuno ukidanje policijskog časa pre Uskršnjih praznika

Poslednji poziv narodnim poslanicima da stanu u odbranu Ustava Srbije

MUP krije podatke o migrantima od poslanika DJB

Da li vlast uz pomoć državnog udara uvodi ropstvo za zaposlene u EPS-u?

Poslanici DJB ponovo uputili Urgenciju za sazivanje sednice Narodne skupštine

Advokatska komora Srbije se pridružila osmoro poslanika u odbrani ustavnog poretka

DJB zahteva ukidanje dvadesetčetvoročasovnog policijskog časa

DJB podneo urgenciju za poslanička pitanja koja još uvek nemaju odgovor

DJB podneo urgenciju Ustavnom sudu Srbije

DJB ponovo poziva sve poslanike da vrate Srbiju u ustavni okvir

Osmoro narodnih poslanika obavestilo MUP da se po Ustavu za vreme vanrednog stanja policijski čas ne odnosi na narodne poslanike

DJB upozorava vlast: Ne zatvarajte Beograd, Niš i Valjevo!

DJB upozorava vlast da se ne igra sa „elektronskom sednicom Skupštine“

(Video) Maja Gojković priznala da je prekršen Ustav i slagala poslanike da bi prikrila odgovornost predsednika SNS

(Video) Osam poslanika potpisalo zahtev za sednicu Skupštine i vraćanje Srbije u ustavni okvir

Poslanici DJB: Otvoreno pismo svim narodnim poslanicima

(Video) Poslanici DJB zahtevaju hitan odgovor zašto je suspendovana Narodna skupština

Predsednik SNS-a prekršio Ustav, suspendovao Skupštinu i proglasio vanredno stanje

DJB poziva na uzdržavanje od politizacije epidemije koronavirusa

DJB poziva sve narodne poslanike da zahtevaju sednicu Skupštine

Narodni poslanici DJB pozvali predsednika Ustavnog suda, Vrhovnog kasacionog suda i državnog tužioca da reaguje na kršenje Ustava

(Video) Poslanici, zato što ste dozvolili kršenje Ustava, sudiće vam buduće generacije

DJB zahteva od Ustavnog suda da po hitnom postupku suspenduje protivustavnu odluku o vanrednom stanju dok o njoj ne odluči Skupština

Dosta je bilo

Dosta je bilo

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Pratim svakodnevno vasu Internet stranicu i izlaganja DJB. Hvala vam na svemu sto radite. Nije lako, zelim vam da izdrzite na tom putu kojim idete. Iznosite cinjenice, ukazujete na nefunkcinisanje institucija, poslanici cute, svi krse svoje zakletve, za sada bez posledica? Nema vas na “glavnim medijima”, ali izgleda da se vase poruke ipak sire. Izgleda da ce balon puci. Neobicno je zasto nema vise komentara na vase tekstove, narocito od strane … elite?